Забележителности

Рупите

На 6 км. от Петрич е угасналия вулкан Кожух, единствен на балканите, известен още със седалището на пророчицата Ванга, нейните музеи и черква, бликащите термални извори, и не случайно е посочен от пророчицата като кръстопът на космически сили.

Мелник

Да се разходите по улиците на града-история – Мелник. Уникално място с неповторимите пясъчни пирамиди, исторически паметници и архитектурни шедьоври и разбира се , прочутото винарски изби с несравнимото Мелнишко вино. -Самуилова крепост Посещение на Националния Парк-Музей “Самулова крепост” – непреходно място на гордост и самочувствие.

Марикостиново

Единственото на Балканите естествено калонаходище в Марикостиново е изключително подходящо за лечение на дископатии, артрити, остеопороза, гинекологични  и кожни заболявания.

Роженски манастир

Посещение на Роженският манастир  с чудодейната икона на Пресвета Богородица,Рилския манастир и Самуилова крепост.

Самуилова крепост

Посещение на Националния Парк-Музей “Самулова крепост” – непреходно място на гордост и самочувствие.

Само на 11 км от Петрич, на това място през 1014 г. се е състояла една от най-драматичните битки в Българската история – битката между армиите на цар Самуил и византийския император Василий ІІ, завършила с разгром на българските войски и ослепяването на 15 000 войници.

Преподобна Стойна

Независимо дали ще се разходите до църквата „Св. Георги”, или просто ще разгледате малките порутени къщички в село Златолист, легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само девет души, но пък историите им за чудесата на пророчицата не секват.

Местните баби, които са прекарали детството си около Преподобна Стойна, разказват, че хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. Стойна ослепяла на 7-годишна възраст вследствие на едра шарка. Според преданието, докато боледувала, я навестявал Свети Георги. Години по-късно, родното ѝ село било нападнато и опожарено, а тя помолила да я отведат в село Долна Сушица (днес Златолист), защото така ѝ бил заръчал светецът. Щом видяла църквата „Св. Георги”, решила да се установи в нея и да прекара живота си като монахиня.

Самата църква също е необикновена и хората вярват, че ако болен преспи една нощ там, ще оздравее.

Влезете ли вътре, няма как да не се впечатлите от иконите. На една от тях е изобразен дявол, впрегнал човек в каруца, на друга – гола до кръста жена, до тях пък – светец с глава на кон. Съзряла недоумението ни, местна жена в църквата разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Обяснява ни и че ако се взираме по-дълго в иконата на Исус Христос над олтара, ще видим как премигва с клепачи, а застанем ли на плочата с двуглав орел под купола, ще се изцелим и всичките ни желания ще се сбъднат.

На тази плоча е заставала и Преподобна Стойна, когато е идвала в храма да се моли. Разказват, че една вечер някакъв човек отишъл в църквата. Като видял приседналата в молитва светица, решил да се отдръпне, за да не нарушава уединението ѝ и тогава съзрял, че тя не се допирала до земята, а се носила с поне метър над плочата. След като приключила с молитвата си, пророчицата го извикала по име и го помолила до смъртта ѝ да не разказва на никого какво е видял.

За съжаление оригиналната плоча е открадната и на нейно място днес в храма лежи нейно копие. За хората обаче, които идват тук да отдадат почитта си към пророчицата, тази плоча е не по-малко лечебна. Двуглавият орел на нея пък е гербът на Цариградската патриаршия.

Преподобна Стойна живяла на втория етаж на църквата, в малка килийна стаичка. Един ден я навестил някакъв владика, който след разговора си с нея ѝ подарил сребърен кръст с думите, че тя е по-достойна да го притежава. Кръстът и до днес се пази в църквата, а според възрастните хора в селото, ако се пусне във вряща вода и после се измиете или пиете от нея, няма да страдате повече от главоболие.

Възрастните хора в Златолист твърдят, че пророчицата многократно напускала тялото си и била като мъртва в продължение на дни, а после изведнъж ставала и разказвала чудни истории. Според думите им тя често се разхождала нощем из гробището сама и пеела.

Днес мнозина оставят в стаята на пророчицата свои снимки или снимки на познати за здраве, а в книга на масичката в стаята записват желанията си.

В двора на църквата се издига яворово дърво, за което казват, че е поне на 1300 години и ако застанете под короната му, болките ви изчезват. В близост до него е и гробът на Преподобна Стойна, където вярващите ѝ отдават почит.

За чудесата на Преподобна Стойна се говори отдавна. В село Златолист, разположено недалеч от енергийната местност Рупите, където живеела в последните 30 години от живота си, са идвали хора при нея за съвет и помощ отвсякъде. Търсели са я да лекува  болести, да дава съвети, разгадава съдби и дори да отключва късмет, още за небесна благословия и защита.

Чудото тук витае навсякъде и днес. Хиляди, стотици снимки има в храма Свети Георги, в село Златолист – домът на чудната Преподобна Стойна.  Дошла е село село Долна Сушица, Сереско, през 1903 година, но е родена в Хазнатар. Животът й не бил лек, а слепотата я застигнала след болест от шарка, когато е била на 6 годишна възраст. Тогава се появили и способностите й на пророчица и лечител.

В храмът, за който се счита, че е граден преди 9 век, още по тракийски време, надстрояван после и наречен на името на Св. Георги, я довел сам светията. Това разказват местните хора. Така им обяснила тя самата, когато дошла и още, че трябва да живее тук и да помага на хората.

Двама от очевидците – 93 годишната баба Мария и малко по-младият от нея дядо Стоян й носели храна в църквата и казват, че са видели с очите си много изцелени от нея хора  и много чудеса. Разказите им са записани в кратко житие, което може да вземе със себе си всеки гост посетил храма, за да не се забравя за чудото и то да продължава да се случва.

Храмът е забележителен със странните си стенописи и изографисаните гола жена и дявол с арбалет – единствените по рода към момента, откривани някога.  В средата, под купола, се намира мраморната плоча с двуглав орел, за която легендата учи, че има силно лечебно излъчване и променя съдби. Оригиналната плоча е била открадната преди 19 години от иманяри, разказват местните жители, но поставената на нейно място нова мраморна плоча не е по-малко лековита и доказва според тях, че силата е в мястото. А хора с нелечими болести, пренощували и записали в тетрадката пред иконата с лика й продължават да намират изцеление и разказите им довеждат нови и нови хора.